srijeda, 19. veljače 2020.

eRelax

Sve više je priča o ovom termostatu; što pozitivnih, što negativnih. Moji serviseri ga hvale. Ovdje sam iskopirao način povezivanja, nešto malo uputa i dojmova.
(Hvala antoniu na dozvoli kopiranja njegovih postova sa Forum.hr)



Način spajanja na bojler


Nova vs Stara


dimenzije kome treba


može biti bilo gdje u kući-prijenosno postolje


 krivo spojen na bojler (maknut kabal sa TP i stavljen na BUS vezu)


 Ispravno spojeno

Regulacija preko apps za mobitel (skinuti, instalirati, prijaviti se e-mailom, registrirati se, na Vaillant stranice) .


Nakon 5-6 dana učenja moguća regulacija po krivulji


Nakon 2-3 tjedna otvara se poglavlje "Napredne opcije" u kojima se otvaraju novi prozori:
Algoritam grijanja možete odabrati po: Histerezi ili Napredan (ma što to značilo). Ostalo može komentar tko je mijenjao.


Ovdje se može namještati način grijanja: "Nepoznato" ili "Podno grijanje" ili "Radijatori"
Primjetio sam kad stavim podno onda mi temperatura polaza ne ide preko 40 stupnjava, ma koliko stavio maximum npr. 75 st. S obzirom da ja imam kombinaciju podno i radijatori to mi nije bila opcija, jer mi kod -5 nije htio podići temperaturu na 23 u kući, radijatori su bili mlaki (nije se mogla postići zadana temperatura). Igrat ću se sa opcijom "Nepoznato"


Ovdje prikazuje krivulju grijanja, s obzirom da je kod mene 23 st. naštimano krivulja mi je 1.3 skoro konstantno i sada kada je toplo...


Hvala janko32 ; član sa Forum.hr na pojašnjenjima

Evo mene dragi forumaši sa sretnom vijesti, sve radi kako treba, a u nastavku ću probati opisati i kako (za taj famozni eRelax). Inače imao sam koronu i zato se nisam ovdje javljao.

Uglavnom kod mene je sve proradilo kako treba, u prosincu sam stavio krivulju na 0,6 i onda su se polazi normalizirali (čtaj snizili ali i dalje bili visoki za tu krivulju), međutim kad je zahladilo tako "unormalizirani" polazi više nisu mogli zagrijati kuću pa sam našao svoju krivulju na 1,2. Naravno bilo je potrebno cca 1-2 tjedna da se to sve uglazbi s novom krivuljom. Sada radi savršeno, modulira polazanu temperaturu, nema overshootinga u sobnoj. Serviser mi je uglavnom rekao da je sustavu potrebno 3 mjeseca da nauči sve, a kako sam ja sve to postavio u ožujku 2020 i ubrzo ugasio grijanje jer je bio kraj sezone i tek ga ponovno aktivirao u listopadu 2020 ispada da je tek sada njegovih 3 mjeseca rada prošlo i eto sve se unormaliziralo. U međuvremenu sam i dnevnu sobnu s prijašnjih 19-20 digao na 21 i ispada da puno lakše modulira na toj sobnoj, možda mu je ona prethodna bila preniska za to. I sad primjećujem kad po noći imam namješteno na 19,5 da teže modulira pa sam i noćnu digao na 20 i onda ide puno lakše.

Evo i par savjeta za one koji postavljaju eRelax, a koje sam ja naučio iz vlastitog iskustva:

1. trajanje njegovog učenja je 2 tjedna ali samo osnovno, zaista mu treba 3 mjeseca, tako mi je rekao serviser da su njemu rekli na jednom od tih seminara u njemačkoj, a tako se kod mene zaista i pokazalo

2. u tom razdoblju držite što je više moguće sobnu temperaturu na konstantnim vrnijednostima jer će prije naučiti (dnevnu primjerice na 21, noćnu na 20), nemojte previše skakati s tim temperaturama u jednom danu dok sustav ne iskusi veći range vanjskih temperatura tako da zna pri kojoj vanjskoj će grijati vrijednosti polaza.

3. termostatu iako je prijenosni nađite jedno mjesto i nemojte ga micati. Najbolje sredina referentne prostorije i što je više moguće udaljen od svih radijatora

4. sve radijatore otvorite do kraja (barem one koji su na katu gdje se nalazi termostat, druge katove nije potrebno ukoliko postoje jer nisu referentni za termostat)

5. u toj fazi učenja promatrajte i zapisujte temperature polaza vezanihi za određenu vanjsku temperaturu kroz cijeli period učenja i tako ćete vidjeti kako se počinje normalnije ponašati

sada mi savršeno zagrijava polaznu temp na 45-60 ovisno koliko je vani u trenutku kad ganja zadanu temp za 1,5C, a zadanu održava na 33-40 također u ovisnosti koliko je vani hladno. primjerice ovih dana kad je vani 8-12C održavanje zadanih 21C u prostoru vrši s minimalnih 33, dok je vani bilo -3 polaz pri održavanju sobne je išao na 38-40.

još jednom zahvaljujem svim forumašima koji su se trudili od listopada iddentificirati i riješavati moj problem!