utorak, 7. travnja 2020.

Vrt 2020

15.04.2020 posađeno 5 redova crvenog luka


07.04.2020

Počeli smo sa radovima u vrtu (srijeda je danas). U subotu je Dražen lijepo pofrezao i pripremio zemlju za naše radove. I ove godine lagano smanjujemo površinu; naučili smo sve više grupirati i miješati kulture.


Najzadnja gredica , danas posijana mrkva (prvi put na traci),do Božinih malina stavljen grašak.










Peršin od prošle jeseni se oporavlja, breskvice sam porezao kako znam, bijeli luk se drži (sjeme je kod nas cca 10 god).

Med od maslačka

Prvi put osobno ja, radio sam med od početka do kraja. Recept (iako ga supruga ima u svojim knjigama) kopirao sam od face prijatelja iz Slavonije ( u mladosti sam bio često kod bake u blizini).

Josipov recept:

100 cvjetova maslačka, 1kg šečera i 1 limun i 2,5dcl litre vode
Operu se cvjetovi ako ima koja bubica da izađe van, onda staviš cvjetove u posudu, uliješ  vode ladne ,i staviš da prokuha.
I mora kuhati 20 minuta, onda makneš sa vatre i ostaviš da se malo prohladi da možeš ocjediti .
U procjeđen sok sipaš šečer i izrežeš limune na kriške i staviš kuhati i to se kuha otprilike da bude malo gušće od vode, ko sirup mora se pjeniti.
Kad je sitna pjena tj sitni mjehurići pjene tada je to gotovo i makneš sa vatre da se malo prohladi, izvadiš limun van u jednu posudu jer može se pojesti kad se ohladi, a sadržaj meda sipaš u flašice i to je to, on kad se ohladi još se zgusne

Moj je ispao malo svjetliji, možda je kratko kipio,...će da vidimo za koji sat..




Danas malo gušći; druga tura od 100 cjetova, 2dcl vode, kile šečera i 1 limun (09.04.2020)