četvrtak, 18. lipnja 2020.

Kompot od višanja

Višnje polako odlaze, pa sam iskoristio ostatak i napravio kompot po receptu od gospođe sa facea.....


za probu; dvije flašice....

Svježe ubrane višnje odvojite od peteljke i operete u hladnoj vodi i stavite na cjedilo.Veće staklenke i poklopce operite i ostavite da se ocijede.Ne treba ih sterilizirati. Oprane višnje ostavite da se malo ocijede na cjedilu. Ocijeđene stavljate u staklenke skroz do vrha i malo možete prstima pritisnuti. Pripremite sirup za zalijevanje višanja. Za svaku staklenku potrebno vam je oko 2 dcl. hladne vode i 4 velike žlice šećera. Sirup se ne kuha,ali se mora šećer rastopiti.s hladnim sirupom zalijevate višnje. Zatvorite s poklopcem i sterilizirajte 7-10.min. U lonac posložite staklenke s višnjama i stavite vodu -malo više od 3/4 tj. oko 1 cm ispod poklopca. Kad voda provri, neka lagano vrije 7-10.min. Odmah prekriti lanenim stolnjakom ili platnenim stolnjakom i dekom. Neka tako odstoji do drugog dana dok se ne ohladi.

27.11.2020. probao sam; solidno; mada iduću godinu ubacujem i malo ruma za probu.

Nema komentara:

Objavi komentar