utorak, 1. prosinca 2020.

Sušenje drva (rasprava sa Forum.hr) da ostane zabilježeno .....Centralno grijanje na drva - vol. 4 - pročitati 1. post

 Quote:

pzec kaže: Pogledaj post
S drvima vlažnosti od 20% koja se suše 5-6 mjeseci, običan kotao Viadrus od 25 kW ima iskorištenje drva preko 80%.
Dodatak na običan kotao je samo ventilator koji prvih 15-25 minuta dodaje nekoliko puta više zraka u komoru za izgaranje ispod drva. Uvjet za takav rad kotla je spajanje spremnika topline na kotao.
Iz priložene slike se vidi, temperaturu vode iz kotla prema spremniku, temperaturu vode prema krugu grijanja, temperaturu vodena povratu iz kruga grijanja i crpku koja protokom od 400 litara, održava krug grijanja za prostor od 120 m2. Radijatori u krugu su ukupne snage 16.8 kW, trenutno je isporučena količina toplinske energije u krug 4,5 kWh.
Cijena te opreme sve do odvajanja za radijatore je po sadašnjim cijenama oko 16.000,00 kuna.
https://i.postimg.cc/4dvz64tQ/K271120.jpg


Ajd sad vi meni recite kako ne reagirat na ovakve gluposti...
Evo što kaže literatura ...

Odlučite li pak sami pripremiti drva za ogrijev, osim prikladnog prostora za skladištenje i puno dobre volje, potreban je i kvalitetan alat. Nakon sječe, drvo za ogrjev najbolje je odmah ispiliti, iscijepati i početi s pospremanjem. Drvo se bolje suši u obliku cjepanica, a što su cjepanice manje – brže se suše. Pošto svježe isječeno i nacijepano drvo sadrži do 50% vlage, trebat će godinu do dvije godine dana prije nego što ga možemo koristiti za ogrjev.
Smatra se da drva za ogrjev postižu potrebnu suhoću (ovisno o vrsti drveta), nakon jedne do dvije godine skladištenja, no uz pravilnu pripremu i skladištenje možemo barem malo ubrzati proces sušenja. Što su cjepanice manje, brže se suše – a najpovoljnije mjesto za njihovo skladištenje je na mjestu izloženom vjetru i suncu, a koje je moguće zaštiti od oborina nakon ljetnog perioda .

A pošto ja živim u podneblju gdje se bura rađa i suše pršuti pa tako i drva nema teoretske šanse da se drvo osuši prirodnim putem za manje od godine dana na vlagu od 20%...naglašavam prirodnim putem...
Al jebi ga , naš superzeko postigne 20% za pol godine i to u kontinentalnoj klimi punoj vlage ...

Napomena , ne mogu dozvolit da krivi i netočni komentari ostanu bez odgovora pa i po cijenu kartona...


Evo što moj Špiro kaže na to...https://photos.app.goo.gl/xftFJPayaoNbqamr5