nedjelja, 7. rujna 2014.

CM35S (Selk)

         Ovo ljeto sam imao građevinske radove unutar kuće, pa je spavača soba ostala bez nočnog vanjskog svjetla i zidnog sata, te sam sa tavana skinuo poznati Selkov modul CM35 i napravio sa nekoliko elemenata, malo drveta i aluminija satić....Od elemenata za osnovnu funkciju potreban je trafo, gretz, elektrolit, 2 otpora od 100E i jedan od 5Mohm; + 2 tipkice za brzo i sporo namještanje....Postoji još i opcija namještanja i uključivanja alrama; zatim drijemanje; itd.

Ako ima zainteresiranih za izradu ovog sata; ili šire opcije dajem besplatno modul i sheme za spajanje.

Broj komentara: 7:

 1. Super!
  uvijek sam se pitao koliko su točni satovi koji za bazu imaju frekvenciju mreže.
  Koliko sekundi na mjesec gube ili dobivaju?
  Nekako mi se mreža ne čini pretjerano točna baza...
  Evo, HEP garantira frekvenciju mreže u granicama 49,5 do 50,5 Hz, to znači da ti sat šeće mjesečno +-7 sat?!
  Nadam se da sam dobro izračunao, provjeri.
  Sat može pogriješit i do +-7 sati na mjesec...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Imam ih po cijeloj kući; jel po noći nemoram paliti rasvjetu. Bazirani su na LM8363 (http://fema-hobi.blogspot.com/p/blog-page_7.html).
   Ovaj Cm35 je završio na noćnom ormariću. Toćnost nisam provjeravao; ali ovi sa LM8363 su uvijek unutar jedne do dvije minute (uspoređujući sa signalom DCF). Iako se nakon svakog nestanka te dolaska mrežnog napajanja mora iznova namještati vrijeme; a i ne vodim brigu da se podešavanje završi uvijek na nula sekundi (po DCF-u). Sad sam išao brojati; u dnevnoj sobi i trpezariji ima 7 uređaja koji pokazuju vrijeme + 2 mobilna telefona.

   Izbriši
 2. Bok...imaš li cjelokupne upute od modula CM35? Fasciniran sam sa svime što smo od elektronike u povijesti proizvodili. Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. pozdrav; javi mi se na mejl , da ti pošaljem sve što imam

   Izbriši